freerunning nederland

Wat zijn urban sports en hoe begin je ermee?

Wat zijn urban sports en hoe begin je ermee?

Urban sports is een verzamelnaam voor verschillende sporten die voornamelijk ontstaan zijn op de straat. Deze urban sports onderscheiden zich meestal van andere sporten door de open cultuur en fijne community die hierbij erg belangrijk zijn. Bij deze sporten staan zelfexpressie en het ontwikkelen van je eigen stijl centraal.

Daarnaast worden op een veilig en gecontroleerde manier, grenzen opgezocht en verlegd. Er zijn veel verschillende urban sports. Om deze blog overzichtelijk te houden schrijf ik in dit blog bericht over drie urban sporten, namelijk: freerunning/parkour, tricking en calisthenics. 

wat zijn urban sports

Wat is freerunning/parkour?

Bij freerunning/parkour zie jij de wereld als één grote speeltuin! Er worden enorme sprongen gemaakt, met veel controle worden de vetste tricks gedaan en er wordt met alle precisie naar een klein randje gesprongen. Lang geleden is het allemaal begonnen met parkour en daar is later een variant bij gekomen. Dit is freerunning. Het verschil tussen beide disciplines heb ik hieronder in grote lijnen uitgelegd.

Parkour is het zo soepel en efficiënt mogelijk verplaatsen van punt A naar punt B. Grote sprongen staan hierbij vaak centraal. Bij freerunning gaat het vooral om acrobatische bewegingen, indrukwekkende salto’s en het creëren van ‘runs’. Een run is een bepaald parkour die een atleet bedenkt en uitvoert op een zo soepel en uitdagend mogelijke manier. Hier komen alle eerder genoemde bewegingen weer in voor. Daarnaast is het voor de atleet een leuke uitdaging om zelf nieuwe tricks te bedenken.

Ik heb hier een hele blog voor geschreven lees deze hier: https://flippingtaco.com/wat-is-freerunning/

Wat is tricking?

Tricking, ook wel Martial Arts genoemd, is een sport die ontstaan is uit verschillende andere  vechtkunst sporten, zoals kung fu, taekwondo en capoeira. Bij tricking draait het om indrukwekkende trap technieken, salto’s en verschillende draaien om elke mogelijke as! Deze sport vereist veel wilskracht en discipline om alle bewegingen goed onder de knie te krijgen. Naast alle indrukwekkende bewegingen ligt de focus ook op lenigheid en explosiviteit, zodat de bewegingen nog beter uitgevoerd kunnen worden.

Wat is calisthenics?

wat is calisthenics

calisthenics is een sport die steeds vaker beoefend wordt. Bij deze sport draait het voornamelijk om kracht en uithoudingsvermogen. Tijdens het beoefenen van deze sport maak je voornamelijk gebruik van je eigen lichaamsgewicht.

De oefeningen die jij met jouw lichaamsgewicht kan uitvoeren zijn bijna eindeloos op elk niveau! Calisthenics is net als freerunning en tricking een urban sport. Ook rondom deze sport zit een geweldige community. Je traint meestal met een groepje fanatieke sporters. Iedereen kan een ander doel hebben, maar samen heb je hetzelfde middel: calisthenics!

Naast de mogelijkheid om fit te worden, kan je met calisthenics ook een freestyle vorm beoefenen. Hierbij gaat het om verschillende indrukwekkende tricks die uitgevoerd worden op bijvoorbeeld een rekstok of een dubbele stang, een ‘dip bar’. In deze freestyle vorm worden op hoog niveau wedstrijden georganiseerd.

Ik heb hier een hele blog voor geschreven lees deze hier: https://flippingtaco.com/wat-is-calisthenics/

Hoe begin je ermee?

Voor het beoefenen van urban sports heb je discipline nodig. Ook moet je goed je eigen grenzen kennen, zodat je deze steeds een stukje kan verleggen.

Verder heb je in principe niks nodig voor deze sporten. Wanneer je hiermee wil beginnen kan het handig zijn om bepaalde attributen aan te schaffen, die warm-up training makkelijker en leuker maken. Hier kom ik op terug in mijn volgende blog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *