wat is calisthenics

Wat is calisthenics?

Wat is calisthenics?

Calisthenics is het trainen van kracht, mobiliteit, flexibiliteit en uithoudingsvermogen met behulp van het eigen lichaamsgewicht. Dit wordt ook wel streetworkout genoemd. Doordat de sport buiten plaatsvindt, ontmoet je gemakkelijk nieuwe mensen en leer je van elkaar. Je inspireert en motiveert elkaar, waardoor het leuk en uitdagend blijft. Of je nou jong of oud bent, beginner of expert!

wat is calisthenics

Geschiedenis

Calisthenics is origineel afkomstig uit Griekenland. Het woord calisthenics bestaat uit de twee Griekse woorden ‘kallos’, wat mooi betekent en ‘sthenos’, wat kracht betekent, zowel fysiek als mentaal. Calisthenics werd in het Spartaanse leger gebruikt om de troepen in topconditie te houden.

Voordelen van een calisthenics workout

Een groot voordeel van calisthenics is dat het altijd en overal kan. Daarnaast heb je er ook geen fancy equipment voor nodig. Door het trainen met je eigen lichaamsgewicht, pak je bij de meeste oefeningen meerdere spiergroepen of soms zelfs het hele lichaam aan in tegenstelling tot het trainen met gewichten. Wanneer je een goed calisthenics schema hebt kan je tijdens een korte workout je hele lichaam trainen. Daarnaast zijn alle oefeningen aan te passen tot elk niveau, wat het leuk maakt en houdt.

Freestyle calisthenics

Naast het trainen voor een doel, zoals spiermassa of uithoudingsvermogen, is er bij calisthenics ook een freestyle vorm. Bij freestyle calisthenics bewegen atleten op een vloeiende manier over bijvoorbeeld de ‘dip bars’ of de enkele bar, ook wel een rekstok genoemd. Bij dit “showelement” van calisthenics laten atleten creativiteit en explosiviteit zien. Er worden bij deze freestyle vorm zelfs elementen uit andere sporten als freerunning of turnen gehaald. Dit is om de freestyle er zo indrukwekkend mogelijk uit te laten zien. 

Calisthenics wedstrijden

Door de ontwikkeling van calisthenics zijn er tegenwoordig ook wedstrijden in de sport. Binnen deze wedstrijden zijn twee verschillende vormen te onderscheiden: freestyle en strict form battles. Tijdens de freestyle variant laat de atleet een combo zien van verschillende elementen. Deze kunnen variëren van statische houdingen tot acrobatische salto’s.

De atleten worden niet alleen gejureerd op deze elementen, maar ook op de presentatie en de interactie met het publiek. Het is om deze reden dus niet alleen leuk om mee te doen, maar het is dus ook al een groot spektakel om naar te kijken. Tijdens het tweede onderdeel draait het om de meeste herhalingen van een bepaalde oefening (met een goede houding/uitvoering). Bijvoorbeeld: wie kan er de meeste muscle-ups achter elkaar.

Calisthenics bond

Doordat calisthenics de laatste tijd enorm in populariteit gestegen is, is er zelfs een calisthenics bond opgericht. Deze bond bestaat sinds 2016 en heet: De Koninklijke Nederlandse Calisthenics Bond. Deze is een onderdeel van KrachtsportNL. Je kan bij deze bond terecht voor hulp bij de aanleg van een nieuw calisthenics park, voor het volgen van workshops, het inschrijven bij een wedstrijd, maar ook voor het volgen van een calisthenics opleiding.

Tijdens deze opleiding leer jij hoe je andere lesgeeft in calisthenics. Er wordt hierbij gefocust op houdingen, methodische oefeningen aanleren, verbeteren en uitbreiden, daarnaast wordt er veel nadruk gelegd op ‘differentiatie’. Dit betekend dat jij als docent moet kunnen inspelen op het niveau van jouw deelnemer(s). Je moet jouw onderdelen snel makkelijker of moeilijker kunnen maken, zodat jij de deelnemers genoeg uitdaging blijft bieden.

Uitrusting

Voor calisthenics heb je niks nodig, je kan altijd en overal beginnen. Als je graag wat meer variatie in je oefeningen wil, dan is het handig om wat klein materiaal aan te schaffen, zoals weerstandsbanden. Deze weerstandsbanden kunnen simpele oefeningen verzwaren of juist ondersteuning bieden bij een te zware oefening. Weerstandsbanden zijn te verkrijgen in alle soorten en maten, dit zodat jij nog meer kan variëren in de oefeningen. Daarnaast is het trainen met weerstandsbanden erg goed voor vorm of houding.

Calistenics elastiek

Naast het trainen met weerstandsbanden is het trainen met parallettes ook erg bevorderend voor jou training. Het bied meer mogelijkheden en maakt het trainen ook makkelijker!

parallettes

Je traint vaak en veel met stangen tijdens calisthenics. Om te voorkomen dat je wegglijd en om langer je grip te behouden, kan het handig zijn om handschoentjes of magnesium aan te schaffen. Zelf vind ik het fijn om met blote handen te trainen, maar wel in combinatie met het gebruik van magnesium. 

calistenics magnesium
Magnesium
Calishtenics handschoen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *